Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Mesleki Geleceklerine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Mesleki Gelecek, Uzman Öğretmenlik, Başöğretmenlik

Özet

Bu araştırma sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki geleceklerine yönelik düşüncelerini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Son yıllarda öğretmenlik mesleğine yönelik çalışmalar öğretmen yeterlilikleri, mesleki doyum, kaygı, mesleki tutum ve öğretmen olma düşüncesine yönelik gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu çalışma, ülkemizde öğretmenlik mesleğine yönelik güncellik taşıyan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik konularında sosyal bilgiler öğretmenlerinin düşüncelerini ortaya koyması açısından önemlidir. Araştırma nitel yöntemler arasında yer alan durum çalışması desenine uygun olarak hazırlanmıştır. Durum çalışmalarında bir olgunun mevcut bağlamı kapsamında derinlemesine ve sistematik olarak incelenmesi gerçekleştirilmektedir. Araştırma kapsamında çalışma grubu Milli Eğitim Bakanlığında aktif görev yapan 10 Sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışma grubunun tespitinde araştırmanın amacına uygun olarak öğretmenlerin; yaş, cinsiyet ve kıdem yılları değişkenleri dikkate alınmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme, henüz önceden tasarlanmış bir dizi soruya sahip olan ve görüşmecinin görüşmenin amacındaki yeni gelişmeleri keşfetmesine olanak tanıyan bir tür nitel tekniktir. Bir şekilde, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler arasındaki orta noktayı temsil etmektedir. Görüşmeler mevcut koşullar göz önüne alınarak çevrimiçi bağlantılar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından gerekli uzman görüşü alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Kullanılan görüşme formu katılımcıların demografik özelliklerine yönelik 3 soru ile araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan 3 sorudan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak oluşturulan tema ve kodlamalar çerçevesinde çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular temel problem durumuna göre incelenerek soru temelli sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik görüşleri arasında “Maddi güven, Kendini kanıtlama, Öğretme arzusu, Saygı ve itibar, Mesleki mutluluk ve İş doyumu” kodlamaları tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki geleceklerine yönelik “Uzman Öğretmenlik,  Başöğretmenlik, Emeklilik, Mesleki Yenilikleri Takip Etme ve Lisansüstü Eğitim” kodlamaları tespit edilirken katılımcıların tamamının uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik konularına olumlu bir yaklaşım sergiledikleri, gerekli koşulları sağladıklarında kendilerinin de bu konular hakkında gerekli adımları atmaya yönelik istekli oldukları tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik konularında mesleki geleceklerine yönelik olumlu bir beklentiye girdikleri tespit edilmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Referanslar

Akçay, R. C. (2005). Öğretmenlik mesleğinin kariyer yönetimindeki değişmelerden kaynaklanan sorunları ve bir kariyer sistemi modeli. Eurasian Journal of Educational Research. 18, ss. 17-27.

Çakıroğlu, A. (2005). Öğretmen yeterlikleri ve kariyer basamakları, www.fedu.metu.edu.tr/documents/AliCakiroglu.ppt adresinden Erişim Tarihi : 02.12.2022

Çelikten, M. (2008). ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE YENİMODEL ARAYIŞLARI . Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (19), 189-195.

Kaya, K. (2007). Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemine İlişkin Öğretmen Görüşleri (Elazığ İli Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Elazığ.

Kurt, M. (2007). Öğretmen ve yöneticilerin öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasına yükledikleri anlamlar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Niğde üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

MEB (2006). Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmeye ilişkin değerlendirme kılavuzu. Ankara.

MEB. (2022). “Uzman ve Başöğretmenlik Yazılı Sınav Başvuruları ile Muaf Olanların Başvuruları Başladı.” https://oygm.meb.gov.tr/www/uzman-ve-basogretmenlik-yazili-sinav-basvurulari-ile-muaf-olanlarin-basvurulari-bugun-basladi/icerik/1046 adresinden Erişim Tarihi: 04.12.2022

Seferoğlu, S. (1999). Hizmet içinde meslekî gelişim ve uzaktan eğitim teknolojilerinin kullanılması. Birinci Uzaktan Eğitim Sempozyumu Bildiriler Kitabı, (103-111). Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı. Balgat-Ankara, Aralık 1999, No:20. İstanbul.

Tekışık. H. H. (2004). Bilgi çağı ve bilgi toplumunda öğretmenlik, Çağdaş Eğitim Dergisi, Ankara (7).

Turan, B. (2007). Öğretmenlerin çalışma statülerine göre yeterliliklerinin incelenip, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmelerinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

Karalı, M. A., & Akıncı, Z. (2022). Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Mesleki Geleceklerine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi. Türk Eğitim Araştımaları Dergisi, 3(1), 01-11. Geliş tarihi gönderen https://sakajournals.org/ojs/index.php/tjer/article/view/64

Sayı

Bölüm

Makaleler